Clicky

 

NEN1010 Zone-indeling in badkamers


Omdat een vochtige / natte huid een verlaging van de lichaamsweerstand veroorzaakt en het lichaam veelvuldig in contact is het het aardpotentiaal is er in de badkamer een verhoogd gevaar op een elektrische schok. Daarom zijn in badkamers speciale beschermingsmaatregelen noodzakelijk als u elektrische apparatuur wilt gebruiken, zoals televisies.

Om de benodigde maatregelen te kunnen bepalen zijn badkamers verdeeld in 4 zones.

Zone Omschrijving zone
0 De ruimte in de badkuip of de douchebak
1 De ruimte begrensd door de bovenzijde van de badkuip of douchebak tot een hoogte van 2,25 m gerekend vanaf de normaal betreedbare vloer.
Als het een douche zonder douchebak betreft moet als begrenzing worden aangehouden een grondvlak met een straal van 0,6 m gerekend van de verticale projectie van de douchekophouder op de normaal betreedbare vloer.
2 De ruimte begrensd door een vlak van 0,6 m vanaf zone 1 tot een hoogte van 2,25 m gerekend vanaf de normaal betreedbare vloer.
3 De ruimte begrensd door een vlak op 2,4 m vanaf zone 2 tot een hoogte van 2,25 m gerekend vanaf de normaal betreedbare vloer.

Tabel 1: Zone-indeling voor een badruimte.

badkamertv veilig installeren

Figuur 1: Zonebepaling voor een badruimte met enkel een douchebak.

Als er in een badruimte muren en vaste afscheidingen aanwezig zijn, houd hier dan rekening mee bij het bepalen van de zones.

Figuur 2 laat een voorbeeld zien.

tv in badkamer installeren

Figuur 2: Zonebepaling in een badruimte met douchebak en een vaste afscheiding.

De zone-indeling is van toepassing tot de vaste scheidingswanden van de badruimte. In de meeste woonhuizen zal de gehele badkamer tot de zone-indeling behoren.

Zone 3 is vaak kleiner dan 2,4 meter. Mocht er onder de badkuip een afsluitbare (service) ruimte aanwezig zijn, dan valt deze ruimte niet onder de zone-indeling.

Keuze en installatie van elektrisch materieel en leidingsystemen.

In een badkamer moet elektrisch materieel, dus ook uw televisie in uw badkamer, minimaal de beschermingsgraad uit de onderstaande tabel hebben.

Zone Beschermingsgraad Uitwendige invloed
  IP-klasse Beschermd tegen
0 IPX7 Onderdompeling AD7
1 IPX5 Waterstralen AD5
2 IPX4 Spattend water AD4
3 IPX1 Waterdruppels AD2

Tabel 2: Minimale beschermingsgraad van elektrisch materieel in badkamers.

Besturingen en beveiligingstoestellen, schakelaars, scheiders en wandcontactdozen mogen niet worden toegepast in de zones 0, 1 en 2. Trekschakelaars mogen in de zones 1 en 2 toegepast worden, mits ze volledig uit niet geleidende materialen zijn opgebouwd.

De SplashVision badkamer televisies hebben dan ook een 12V voedingskabel van ongeveer 3 meter lang, afhankelijk van het model. Er gaat een stekker van een kabel met de lengte van ongeveer 1,45 meter in het 220V stopcontact, deze stekker is verbonden met een adapter die de elektriciteit omzet naar 12V. Vanaf de adapter gaat er een 12V spanning naar de TV. De inbouw TV's hebben aansluitingen aan kabels, dat houdt in dat er kabels van ca. 1.20 m vast waterdicht verbonden zijn op de TV. Het 12V deel van de adapters is ca. 1.30 lang. De modellen van 26" en groter hebben een ingebouwde adapter. De 220V kabel is dan vast en waterdicht verbonden op de TV, deze kabel is ruim 2 meter lang.

In zone 3 mogen wandcontactdozen worden toegepast. De wandcontactdozen moeten dan wel voldoen aan n van de volgende 3 voorwaarden:

  1. Elke wandcontactdoos moet afzonderlijk worden gevoed door een beschermingstransformator, waardoor een veilige scheiding van de stroomketens (S-ketens) ontstaat.
  2. De wandcontactdozen moeten worden gevoed door een SELV-keten (Safety Extra-Low Voltage) waarvan de grenswaarde van de aanrakingsspanning onder normale omstandigheden gelijk is aan 50V bij wisselspanning en 120V bij gelijkspanning (zonder rimpel).
  3. De wandcontactdozen zijn beveiligd door een aardlekschakelaar met een nominale aanspraakstroom van maximaal 30mA.

Voor al het overige elektrische materieel gelden, indien ze niet gevoed worden door een SELV-keten, de volgende voorwaarden:

  • In zone 0 mogen alleen toestellen toegepast worden die speciaal ontwikkeld zijn voor gebruik in een badkuip. Deze toestellen moeten bovendien vast bevestigd worden. De SpeakerBal van SplashVision heeft een IP waarde IPX7 en mag zo in zone 0 worden gebruikt.
  • In zone 1 mogen uitsluitend vast bevestigde warmwatertoestellen, zoals elektrische boilers, elektrische doorstroomtoestellen, gasgeisers en gasboilers met elektrische ontsteking en combiketels worden toegepast. Uw SplashVision badkamer TV mag in zone 1 worden geplaatst, deze heeft namelijk een IPwaarde van IPX6.
  • In zone 2 mogen naast vast bevestigde warmwatertoestellen en vast bevestigde verlichtingstoestellen van klasse III worden toegepast.

Wasautomaten en wasdrogers mogen niet in de zones 0, 1 en 2 geplaatst worden. Moeten deze apparaten wel in de badkamer opgesteld worden, dan moet hier bij de bouwkundige indeling al rekening mee gehouden worden.

Heeft u verder nog vragen over het installeren van een TV in uw badkamer, aarzelt u dan niet om contact met ons op te nemen via dit formulier of per telefoon op 010 29 40 666.

Adres:
Ungerplein 2-22
NL-3033 BR Rotterdam
Tel: +31 (0)10 265 79 49
Fax: +31 (0)847 180 828 
contact @ splashvision.nl

Klik hier voor het contactformulier.